Cannabisklinik fick rätt – Region Stockholm fick fel

Mottagningen får fortsätta med förskrivning av cannabisbaserade läkemedel under högkostnadsskyddet till sina smärtpatienter.

Aureum Healthcare är en läkarmottagning i Stockholm som behandlar smärtpatienter med medicinsk cannabis. För några veckor sedan meddelade Region Stockholm att de tänkte stänga av Aureums möjligheter att skriva ut recept under högkostnadsskyddet från den 10 oktober. Nu upphäver Socialstyrelsen Regionens beslut, och låter Aureum fortsätta sin verksamhet som tidigare.

– Det här är framför allt en seger för våra patienter. Regionen försökte använda byråkratiska tricks för att förvägra våra patienter den vård som de har rätt till enligt lag. Nu tar Socialstyrelsen Regionen i örat. säger Christian Engström, presskontakt på Aureum Healthcare.

Det som Region Stockholm hotade med rent tekniskt var att dra in Aureums ”arbetsplatskod”. Den koden behövs för att läkarna ska kunna skriva ut medicin som går under högkostnadsskyddet. Enligt Läkemedelsförordningen har ”alla som har en arbetsplats och är behöriga att skriva ut läkemedel […] rätt att få en arbetsplatskod”.

De förutsättningarna uppfyller Aureum Healthcare, men Regionen försökte ändå dra in arbetsplatskoden. Det är det beslutet som Socialstyrelsen nu upphäver. Aureums läkarmottagning kommer vara öppen som vanligt även efter den 10 oktober.

-Jag är glad för mottagningens patienters skull. Det har funnits en enorm rädsla hos dom då de förstått att de pga Regionens beslut om att ta bort läkemedelssubventionen för dessa preparat, kanske skulle vara tvungna att återgå till smärtlindring med opiatbaserade och väldigt beroendeframkallande läkemedel, sådana läkemedel som de idag har fått hjälp från mottagningen att fasa ut.

Många av våra patienter har av primärvården, som följder Regionens så kallade ”kloka listan” gjorts grovt läkemedelsberoende av tidigare opiatbaserad smärtlindring. Det är jätteskönt att de i och med detta beslut från Socialstyrelsen slipper hamna i den problematiken igen. säger Angelica Örnell, Verksamhetschef och VD, Aureum Healthcare

Det återstår att se om Region Stockholm överklagar Socialstyrelsens beslut och tar ärendet vidare till förvaltningsrätten, som i så fall kommer att döma i målet i sinom tid.

– Vi är säkra på att domstolen i så fall även dom kommer ge oss rätt. De cannabisbaserade läkemedel som mottagningen förskriver är godkända av Läkemedelsverket och tillverkade av ett statligt företag. Medicinsk cannabis är lagligt i Sverige, så lagen är det inget fel på. Problemet är att det fortfarande finns mycket okunskap och fördomar hos många som arbetar inom den svenska vårdbyråkratin. Men vi är säkra på att förvaltningsdomstolen kommer upprätthålla det som står i lagen och läkemedelsförordningen, säger Christian Engström.

Presskontakt:

Christian Engström

Mail: christian.engstrom@aureumlife.se
Tel: +46 70 663 37 80

Dokument:

Pressmeddelande (PDF)
Delegationsbeslut 2022-09-07
Kvitto Lex Maria Anmälan 2022-09-18
Bilaga Lex Maria Anmälan 2022-09-18
Skadeståndskrav på Region Stockholm 2022-09-28
Mailkonversation Socialstyrelsen 2022-09-28
Yttrande till Socialstyrelsen 2022-09-29
Beslut Socialstyrelsen 2022-10-07