Ett NÖDSAMTAL till alla läkare i Sverige: Det är dags att du svarar!

Författare: En av grundarna, Aureum Life

Det är hög tid att läkarkåren i Sverige svarar när patienten ringer. Ta etiskt och professionellt ansvar, lyssna på patienten och skriv ut ett recept som faktiskt hjälper. När patienten skriker av smärta är det inte beroendeframkallande opiater som ska vara er top-of-mind. Skriv ut medicinsk cannabis istället och sluta tjafsa!

Det är viktigt att vi alla tillsammans, patienter, anhöriga, aktivister och allmänheten, väcker politikerna och får dem att göra de nödvändiga ändringar i lagen som krävs för att öka tillgängligheten på medicinsk cannabis i Sverige

De allra flesta läkare i Sverige behöver läsa på och lära sig mer om medicinsk cannabis och se möjligheterna med cannabis som terapi mot smärta. Bara då kan de hjälpa alla de människor som idag lever med svår värk och blir neddrogade av läkarnas vårdslösa förskrivningar av opiater.

Oftast är det patienten som informerar sin behandlande läkare om medicinsk cannabis. Många med svår smärta vill kunna tala öppet med sin doktor om att prova och se om medicinsk cannabis kan hjälpa dem. Tyvärr är svaret från läkaren alldeles för ofta att denne vet för lite om cannabis och känner sig osäker.

Men det rör faktiskt på sig! Smärtmottagningen Aureum Healthcare får nu ett par förfrågningar i veckan om medicinsk cannabis, från läkare runt om i Sverige – speciellt från läkare och vårdpersonal inom beroendevården. De hör av sig nyfiket och frågar om hur det fungerar att byta ut opiater mot cannabis. Det är intressant och glädjande, men det behövs mer.

Att använda opiater istället för medicinsk cannabis, som ett första val, mot smärta och värk är ungefär lika dumt som om du skulle anlita en kakelsättare för din badrumsrenovering, som istället för kakel bara målar ditt badrum med vattenfärg. Det kan ju se bra ut…. ett tag!

Det vore mer ansvarsfullt av läkare att börja med att prova om medicinsk cannabis hjälper patienten. Om inte, ja, då får man leta vidare i verktygslådan.

Det här är ett NÖDSAMTAL till alla läkare i Sverige: Det är dags att du svarar!

Arbetar du inom vården och vill veta mer? Kolla här, redan idag.

Vill du engagera dig? Kontakta oss, redan idag.

Håll dig frisk och säker. Håll avstånd, tvätta händerna och följ råden från Folkhälsomyndigheten.