Medical Cannabis Awareness Week 1 – 8 november 2020

Idag går startskottet för Medical Cannabis Awareness Week, ett initiativ som startats i England av patientorganisationen Patient-Led Engagement for Access. PLEA är en intresseförening för patienter som kräver sin rätt till medicinska cannabis och förespråkar rättvis tillgång till medicinsk cannabisbehandling från hälso- och sjukvården.

Med start i morgon kommer vi att informera, diskutera, debattera och belysa alla viktiga aspekter vad det gäller medicinsk cannabis, via både nyhetsbrev och blogginlägg. Vi vill öka tillgängligheten och möjligheten för patienter att få medicinsk cannabis – mot bland annat smärta.

Ett nödsamtal till alla läkare i Sverige: Det är dags att du svarar!

Det är hög tid att läkarkåren i Sverige svarar när patienten ringer. Ta etiskt och professionellt ansvar, lyssna på patienten och skriv ut ett recept som faktiskt hjälper. När patienten skriker av smärta är det inte beroendeframkallande opiater som ska vara er top-of-mind. Skriv ut medicinsk cannabis istället och sluta tjafsa!

Det är viktigt att läkare, vården i stort och vi alla tillsammans (patienter, aktivister, allmänheten) väcker politikerna och får dem att göra de nödvändiga ändringar i lagen som krävs för att vi ska kunna öka tillgängligheten på medicinsk cannabis.

Är du läkare och känner att du behöver lära dig mer om medicinsk cannabis? Kontakta oss redan idag.

Mål & syfte med veckan

Vi vill få läkarkåren att förstå att det är en del av deras yrkesskyldighet att använda de verktyg som finns i lådan och inte bara använda sig av opiathammaren. Alla symptom och all smärta kan inte se ut som spikar! Opiaterna tar visserligen bort värken initialt, men blir till slut verkningslösa och skapar ett onödigt beroende med alla dess konsekvenser. Det är då opiathammaren slår patienten blodig.

Sveriges läkare behöver läsa på och lära sig mer om medicinsk cannabis och se möjligheterna med cannabis som terapi mot smärta. Bara då kan de hjälpa alla de människor som idag lever med svår värk varje dag och blir nerdrogade med vårdslösa förskrivningar av opiater.

Smärtmottagningen Aureum Healthcare

Vi har nu haft öppet på smärtmottagningen i lite mer än tre månader. Det har varit svårt att hitta kompetent personal, dels på grund av coronapandemin, men framförallt på grund av den rädsla som råder bland svenska läkare att förskriva medicinsk cannabis istället för opiater mot indikationer där symptomen är smärta.

»Idag har vi två duktiga läkare på mottagningen och planen är att ha utökat med tre läkare till under första kvartalet 2021. Vi ska även rekrytera sjukgymnast, kiropraktor, psykolog, med flera, för att kunna erbjuda en fullgod smärtmottagning här på Kungsholmen. För att kunna nå detta mål har vi anlitat en expert inom rekrytering av kompetenta och kvalificerade läkare,« säger Angelica, verksamhetschef

Under den relativt korta tid vi haft smärtkliniken öppen har vi redan märkt att det registrerade och godkända läkemedlet Sativex har haft mycket god effekt på en hög andel av våra smärtpatienter. Flera av dem har lyckats fasa ut opiater som de medicinerats med under flera års tid.

Ett problem med läkemedlet är att det, eftersom det inte innehåller enbart rena cannabinoider utan även tillsatser i form av propylen glykol och etanaol, upplever vissa patienter biverkningar i form av sveda och blåsor i munhåla och svalj. Annars är de vanligaste biverkningarna under första veckornas behandling yrsel och trötthet, vilket huvudsakligen uppträder i början av titreringsperioden. Dessa reaktioner är vanligen milda till måttliga och försvinner inom ett par dagar – även om behandlingen fortgår.

Coronapandemin

Tyvärr har även vi drabbats av sjukdom. Det kan vara sjukdomen covid-19, som orsakas av viruset SARS-CoV-2, men det kan lika gärna vara en vanlig säsongsinfluensa eller höstförkylning. Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens riktlinjer och tar därför alla patientbesök via videosamtal, istället för fysiska besök på mottagningen, för allas säkerhet.

Nästa nyhetsbrev

Nu kör vi på med information, debatter och nyheter om Medical Cannabis Awarness Week i form av nyhetsinlägg (blogg) och nyhetsbrev under veckan som kommer.

Följ oss i sociala medier:

Facebook: https://www.facebook.com/aureumlife.se
Twitter: twitter.com/@aureumlife
Instagram: instagram.com/aureum_life

Håll avstånd, tvätta händerna och följ råden från Folkhälsomyndigheten. Ta hand om varandra där ute och håll dig frisk! Nästa nyhetsbrev beräknas landa inom kort.