Genom politiken kan vi förändra

Författare: Otto Larsson, piratpartist

Det var i mitten av oktober månad år 2006 som Paige och Matt Figi fick tillökning i familjen, av två tvillingflickor. Redan vid tre månaders ålder så fick den ena tvillingflickan Charlotte epileptiska anfall och man började ett liv inställt på att det ganska snart inte kommer var två flickor som livar upp stämningen i hemmet.

Dravets syndrom, som Charlotte dessvärre visade sig ha, kunde för henne innebära uppåt tre hundra fasansfulla epileptiska anfall i veckan. När Charlotte hade fyllt fem år satt hon i rullstol; hennes kropp förstörde sig själv.

Det fanns inte någon medicin för den sjukdom Charlotte fötts med, så när Charlotte blivit i förskoleåldern hade dom redan testat alla mediciner som kunde tänkas lindra hennes plågor. Nu stod familjen bara inför vård i livets slutskede; Charlotte skulle få palliativ vård. Det här gjorde att Paige 2012 beslutade sig för att gå en annan väg, att testa en produkt baserad på medicinsk cannabis, närmare bestämt cannabidiol (CBD).

CBD gav Charlotte lindring. Hon gick från att ha cirka två anfall i timmen till att för första gången gå långa perioder utan några anfall alls. Trots dessa fantastiska resultat kunde inte familjen förmå politiker att ändra riktning. Det var först efter att media bevakat familjen, när hela världen fick se hur de epileptiska anfallen vände på bara minuter efter att hon tagit CBD, som det skulle stå klart: Charlotte skulle få rätt till medicinsk cannabis.

Tyvärr tog Charlottes liv slut nu i år. I april lades hon in för en lunginflammation, som blev för ansträngande för hennes kropp att klara av. Charlotte avled den 7 april 2020.

Charlotte är inte unik. Även i Sverige finns det barn som har det likt Charlotte. Det finns flera fall som bevakats av media, alla har olika berättelser, men de har en sak gemensamt: de vill ha den medicin som bäst hjälper dem. Också i Sverige skulle det visa sig bli en resa med både upp- och nedgångar, med juridiska slingervägar och nätverkande för att komma till resultat.

I år, under Medical Cannabis Awareness Week, vill jag lyfta en av cannabisvärldens, enligt mig, största krigare – Charlotte Figi. Ofrivilligt ledde hon vågen som nu sköljer över hela världen, en våg jag själv hoppas ska skölja över Lena Hallengren, Morgan Johansson och Stefan Löfvén.

Det är snart en vecka sedan jag fyllde 30 år. Jag minns tillbaka på den bråkiga rödögda snorungen som tvingades till HAP nere i Karlskrona för snart 20 år sedan och skrattar för mig själv; jag undrar vad människorna som jag pratade med där skulle säga om de träffade mig idag.

Jag har aldrig gjort det här för mig själv eller någon annan specifik person, det har aldrig varit därför jag har varit så envis. Det kanske är ett av mina misstag att jag inte har valt ut en person att slåss för, men jag tror att detta är någon som kommer kunna påverka inte bara människor välmående, utan vara en panacea till mycket i de svenska samhället.

Under 2018 fick 63 000 personer och samma år hade 17 procent av människorna mellan 16 och 84 någon typ av psykisk ohälsa. Det är bara två av alla de områden där cannabis, i olika former, har varit hjälpsamt; både vid läkeprocessen, men även i de fall där palliativ vård krävts eller andra uppoffringar gjorts. Det är dags för Sverige att ryta ifrån, för en svensk tiger inte längre.

Jag vill avsluta med att uppmana dig som läser detta att ta dig ner till vallokalerna 2022 och visa ovan nämnda politiker att de inte längre kan förneka vetenskapen – oavsett vad de har för magkänsla.

Jag är med i Piratpartiet och vi kommer att göra allt vi kan för att bringa förändringens vindar även till Landet lagom.