Cannabis vinner över Opiater & Räddar Liv!

Studie: Färre dör av opioider där laglig cannabis är tillgängligt

Färre dör av opioid-överdoser i områden med god tillgång till laglig cannabis, enligt en ny studie publicerad igår i British Medical Association’s vetenskapliga journal BMJ.

Forskarna har tittat på antalet försäljningsställen (“dispenseries”) i 800 amerikanska counties i 23 delstater där cannabis får säljas lagligt (endera för medicinska eller rekreationella ändamål). De har sedan jämfört det med hur många som dött av överdoser av heroin, fentanyl eller andra olagliga eller lagligt förskrivna opioider.

Områden med god tillgång på cannabis hade lägre dödlighet från opioider. När antalet försäljningsställen ökade från ett till två i ett county sjönk opioid-dödligheten med i snitt 17%. Att gå från två till tre försäljningsställen minskade dödligheten med
ytterligare 8,5% statistiskt sett.

Av studien går det inte att säga säkert att det verkligen är ett orsakssamband, påpekar forskarna. Men det är ändå en stark indikation på att det är värt att fortsätta undersöka om laglig cannabis kan hjälpa till att få ner dödligheten från de livsfarliga opioiderna.

Resultaten ligger i linje med ett flertal tidigare studier, som också funnit ett samband mellan tillgång till laglig cannabis och minskade skador och dödstal från opioider. I delstater där det är lagligt har många patienter med kronisk smärta kunnat gå över till att använda cannabis istället för tunga smärtstillande opioider.

Artikel på engelska hos Marijuana Moment:

Areas With More Marijuana Dispensaries Have Fewer Opioid Deaths, New Study Finds. Forskningsartikeln i BMJ (publicerad den 27 januari 2021). Läs artikel »

Association between county level cannabis dispensary counts and opioid related mortality rates in the United States: panel data study. Läs artikel »