Cannabis Allians i EU

Författare: Christian Engström

EU-parlamentariker startar Allians för Medicinsk Cannabis

EU-parlamentarikern Alex Agius Saliba har startat en Allians för Medicinsk Cannabis tillsammans andra parlamentariker. Salida kommer från Malta och sitter i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Syftet med Alliansen är att förbättra tillgången till medicinsk cannabis i hela EU.

Alliansen presenterades på Världscancerdagen den 4 februari 2021. Att de valde just den dagen var förstås ingen slump.

Idag är lagstiftningen runt medicinsk cannabis väldigt splittrad i EU, med olika regler i vart och ett av medlemsländerna. Det ställer till problem, bland annat med alldeles för höga priser och för dålig tillgång i många av länderna. En harmonisering av lagstiftningen i EU skulle kunna lösa de problemen, menar Salida.

– Alliansen kommer att ägna sig åt patienternas rättigheter, harmonisering av EU-lagstiftningen för tillgång till marknaden, och även forskning och innovation. Det är hög tid att vi ger full tillgång till medicinsk cannabis till patienter som idag behandlas som andra klassens patienter. Vi vill framför allt få ner priserna och öka tillgången genom harmonisering av reglerna på EU nivå, sa Salida i sitt tal när Alliansen presenterades.

Alla EU-parlamentariker har fått en inbjudan att ansluta sig till Alliansen. Såvitt känt har ingen svensk EU-parlamentariker ännu nappat på erbjudandet.

Men vem vet, plötsligt händer det kanske!
Självklart så stödjer Aureum Life Salibas arbete.

Läs mer: European Medicinal Cannabis Alliance Launched By Maltese MEP On World Cancer Day